Monday, April 06, 2009

Finally!

Finally.. I’ve gotten a maid! Boleh lah aku jadik “mem” balik.. haa.. haa. ..haa… Bukannya aku mengada-ngada tak nak buat keje. Tapi siapa yang tau perangai Rizq, tau lah kenapa aku sangat sangat memerlukan seorang maid.

Rizq is the type yang kalau buat apa apa dia nak kita tengok sekali. Kalau buat homework, kita kena ada kat sebelah. Kalau dia main toys kita kena main sekali. So tersangatlah susahnya time tak ada maid. Asyik kena duduk sebelah dia, bila nak buat house choresnya.. nak masaknya… membasuh baju lagi.. memang time tu aku tak cukup tidur. Even Saturday & Sunday aku kena bangun pukul 5 pagi untuk buat semua kerja rumah. Once Rizq bukak mata jer.. he expect me ada kat sebelah dia. Kalau aku tak ada.. habis lah kena jerit.. Itu yang aku tak larat!!

Maid aku yang baru ni, agen kasik on a trial basis dulu because candidate yang aku nak dulu tak ada. This particular lady, umur dia 19 tahun. Pernah bekerja sebelum ni.. 2 tahun kilang & setahun bekerja dirumah doctor kat Kg Baru.

Dari segi kerja rumah.. so so jer lah. Slow sket & kena tunjuk ajar. Tak pandai nak carik kerja sendiri. Dari segi melayan Rizq aku tengok OK. Masak pun setakat sup for Rizq, goreng telur.. BOLEHlaaaaa… Can’t expect much.

Aku tak kisah sangat bab bab jaga umah ni. As long as dia boleh layan Rizq, tahan dengan kerenah Rizq, then it be ok.

Aku harap sangat supaya aku dah tak perlu nak tukar tukar maid lagi. Aku dah tension & boring nak menunggu maid yang lain…

12 comments:

KV said...

yay!!! lega lah ko sikit

sya said...

lega sikit kan bila ada maid so boleh update blog selalu

pB said...

larrr

ingatkan dah pencen dah tulis blog nie

hi hi hi

NONIE AZIZ said...

oooo...dah ada maid...bila nak pindah shah alam...bukan apa senang sket aku nak hantaq nayli pi rumahh ko Mar...bio maid ko yang layan ...hahahaha...

Ibu Emir said...

Mar, memang sometimes bile bz cam gini, i memang teringin sangat nak maid, at least terjage laa rumah i

aNIe said...

Okay lah kalau dah ada maid..dpt jugak membantu mana yang perlu kan?

Zek Zek said...

hopefully this one okay...bleh la bercanda balik...kesian awak...boleh bayang penat dia camner. Dah la dengan kerja opis lagik....waduuuuh

Alinlai said...

perghhh sabtu ahad pun 5 pg dah kena bangkit. isk...isk...isk... bleh kuruslah camtukan... tak cukup tido ;)

13may said...

bangun awai...tidoq awai :D

Sastri said...

mummy's boy betul rizq... :)

simah said...

hang tak mau hantaq anak hensem hang pi playschool ka? aku rasa mcm rizq ni kena ada social mates la...sebab tu dia memerap...

hopefully maid ni stays... hang pun...dah..pi tidoq...rehat! hugs... take care...

sori...aku lama tak mai sini..

Delimasari said...

selamat berpindah ke umah baru yekkk