Tuesday, May 30, 2006

Kacang

Semalam petang lewat lagi sampai ke rumah. Bibik dah telefon berkali kalai tanya bila nak balik sebab Rizq asyik sebut "nak mimi..nak mi..." Alaa.. kecoh lah si bibik nie!

Sampai rumah Rizq dah standby kat luar menunggu. We all sampai jer, si kecik tu terus masuk khete. Bawak ler pusing seround dua melepas kan gian nak naik car dia tu.

Balik umah dah dekat maghrib. Bukak kan TV tok Rizq. Tengah ada citer KACANG kat TV1. So korang semua pernah tengok tak citer nie? Mengisahkan kehidupan bermacam macam jenis kacang yang ada kat dunia ni. Kacang pis, soya, hijau, dan entah apa lagi. Si bibik jer pandai nyanyi lagu ni. Baru tengok kejap citer tu dah nak abis. Rizq yang aku tengah riba dah start jebik jebik mulut. Aku pun pelik. Start jer tulisan kuwar kat TV tu menunjukkan tamatnya citer kacang tu, Rizq start menjerit. Menangis, merayu sampai basah baju ngan air mata dia. Asyik sebut "nak..nak" and tunjuk kat TV.

Rupanya dia sedih citer tu dah abis sebab dia baru jer nak start feeling tengok KACANG. Jenuh lah pulak aku memujuk dia supaya stop crying.

Semenjak bila pulak dah dia nie jadi hantu citer KACANG???

22 comments:

MAMARISYIA said...

kartun tu best weii..aku pun kengkadang layan jugak ngan si syasya

MAMARISYIA said...

heeh..macam sama jerkan tak de keje..kehkehkeh

marlinabaharom said...

MR-ko tak der keje.. or MACAM tak der keje? aku memang goyang kaki coz boss la ni ada kat bangkok! hurray!!

atehlaila said...

Dina & Liyyah memang selalu layan KACANG tu...

Syikin said...

heheh..semalam pun kami duk layan citer tu.mmg best, susah nak tgk katun msia yg best camtu.nampak smooth jer pergerakannya kan.

marlinabaharom said...

ateh-yg tak tahan tu bila dia meraung citer tu abis.... ada vcd ker citer kacang tu haa??

syikin-ingat anak jer layan KACANG. Mak pun sama? Ni mesti dah hafal lagu citer tu kan...

yus said...

Salam Kenal,
Aiseyy..saya tak pernah lagi tengok cerita ni...KACANG. Rindunya nak tengok siaran tv Malaysia.

Hot Mama said...

Laa citer tuu citer aper tuu.. Documentary pasal kacang ker...
Aik terasa lak nak makan kacang rebus.. hmm

Ajzie said...

Salam kenal.
Lompat dari bloh Yus..
Haziq pun sure suka tgk citer kacang nih.. Biasa ler bebudak..

Salam

NZNM said...

Kat umah saya pun wajib tgk gak. Memula abah yg tgk dulu,last2 ummi pun join gak..kekeke.Hubby saya mmg minat cite katun. Hakimi skrg dah pandai mintak nak tgk tb (tv). Bila katun habih meraung gitu gakla. Azan maghrib pun kwn siap nangis ingat dah habih la tu..sabo jelah. Lama2 nanti mau addicted dgn tb nih..risau..risau..

Syikin said...

hehe, MB, katun tu menariklah..tp lagu dia saya tak hapallah..ke awak hapal? lagu kartun barney tu saya blh ingat sikit2 jer...hai dah ada anak ni, ngan mak sekali pandai tgk citer kartun hahaha

tumpang jab MB, HM itu citer katun Malaysia..:)

Ayu said...

weiii aku tau nyanyi lagu tuh hahaha kacang kacang kacang kacang hahahahahha aku selalu tgk dgn anak buah aku yg setahun lebih tuh... kekekekeke

atehlaila said...

CD kacang tak der lagi..apa kita kita buat& jual kat kengkawan lain yg semuanya mmg suka citer ni? Boleh kayo beb..

alinlai said...

kah kah kah....kartun KACANG tu...ter tengok juga kadang2 tu... bagus kalau ada lirik kat bawah tu macam karaoke bleh gak layannnnnnnnnnn....

kasutVINCCI said...

anak aku lak sibuk nak tgk bola dan lumba kete/motor. Abih jer sebok suruh tukar channel tv3. Padahal yg dah dok tgk tu pun tv3. Agaknya asal tv jer, TV3 jer yg dia tau. Sakit jiwa aku buat alasan.

MAMARISYIA said...

hoooooiiiii...bila nak apdet ni takkan boss dah massuk keje kot????

marlinabaharom said...

yus-citer kacang ni cuteeee.. sangat. you should watch it someday..

hot mama-kacang kuda rebus sedap kan!

wilhelm-tu laa. katun malaysia susah nak carik yg best cam nie.

nznm-rizq pulak cakap wiwi. umi join sebab nak escape masak ker??

syikin-CD barney memang banyak kat umah. rizq suka konsert dia..

ayu-fuh! sungguh tak sangka. ramai peminat kacang rupanya.

ateh-kita buat e-business CD kacang.. oraitkan!

lyn-eh! hang pun sesat gak tengok citer nie??

Anonymous said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]free personal finance software canada, [url=http://firgonbares.net/]best office software[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] adobe creative suite 4 collection price nero 9 crashes system
future of filemaker pro [url=http://firgonbares.net/]student discounts on software[/url] microsoft small business software
[url=http://firgonbares.net/]2004 Mac Retail Price[/url] sms discount software
[url=http://firgonbares.net/]software in order to[/url] game software price
coreldraw 11 [url=http://firgonbares.net/]buying photoshop[/b]

Anonymous said...

[url=http://sunkomutors.net/][img]http://sunkomutors.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]filemaker pro 9 templates, [url=http://sunkomutors.net/]how to sell software in[/url]
[url=http://sunkomutors.net/][/url] charity discount software academic software
software volume discount [url=http://sunkomutors.net/]buy website design software[/url] kaspersky internet security 2009 key file activation
[url=http://sunkomutors.net/]ms office recovery software[/url] software cd shop
[url=http://sunkomutors.net/]buy pirated softwares[/url] software sales agents
autocad help [url=http://sunkomutors.net/]discounts software[/b]

Anonymous said...

[url=http://hopresovees.net/][img]http://bariossetos.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]discount software stores, [url=http://vonmertoes.net/]Pro 8 Retail[/url]
[url=http://vonmertoes.net/][/url] latest macromedia flash software adobe photoshop cs4 trial
sign shop software [url=http://vonmertoes.net/]buy macromedia breeze[/url] where to buy adobe dreamweaver
[url=http://bariossetos.net/]free adobe photoshop softwares[/url] download windows xp sp2
[url=http://bariossetos.net/]www microsoft software[/url] be a software reseller
teacher discounts on software [url=http://bariossetos.net/]cheap microsoft office 2008 for[/b]

Anonymous said...

[url=http://murudobaros.net/][img]http://murudobaros.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]softwares resellers, [url=http://murudobaros.net/]college software discounts[/url]
[url=http://murudobaros.net/]to buy software assurance[/url] i buy dreamweaver autocad mechanical 2009 for dummies
autocad lt 97 software [url=http://murudobaros.net/]to buy linux software[/url] buy microsoft access 2003 software
[url=http://murudobaros.net/]adobe acrobat 9 pro extended serial number[/url] autocad civil 3d
[url=http://murudobaros.net/]microsoft office 2003 student and teacher full version[/url] academic software downloads
student discounts microsoft office [url=http://murudobaros.net/]free sale software[/b]

Anonymous said...

[url=http://bariossetos.net/][img]http://vonmertoes.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]freelance autocad, [url=http://vonmertoes.net/]try before you buy software[/url]
[url=http://bariossetos.net/][/url] manual adobe photoshop cs3 educational software design
cheap software product [url=http://bariossetos.net/]sell computer software in[/url] macromedia authorware software
[url=http://hopresovees.net/]web sales software[/url] software reseller discount
[url=http://vonmertoes.net/]teacher discounts on software[/url] download adobe photoshop elements 5 for mac
free software of adobe [url=http://bariossetos.net/]adobe photoshop cs3 on demand ebook[/b]