Tuesday, August 01, 2006

RIZQ... RIZQ....

Sekarang ni anak bujang aku yang sorang tu dah semakin besar.. semakin pandai.. semakin cerdik.. dan semakin mencabar keimanan aku & hubby!!

Memang setiap petang tu setiap kali kami balik, dia akan berlari menerkam ke pintu depan sambil tersenyum senyum. Kadang kadang tu aku kesian sangat tengok muka dia yang terlampau happy menyambut kepulangan aku & hubby. Kesian sebab terpaksa ditinggalkan dengan bibik seharian. Tapi apa nak buat. Aku keluar untuk mencari rezeki untuk kesenangan dia jugak di masa hadapan.

Bila aku & hubby masuk kebilik untuk mandi dsb, dia akan turut mengekor. Sementara menunggu hubby mandi, aku akan melayan dia. Hobi dia ialah mengambil apa saja barang atas almari make-up dan mengecahkan segalanya. Kalau ada losyen, habis losyen disapu satu badan, kalau dia dapat bedak, habis ditaburnya dalam bilik. Aku selalu pukul tangan dia. Tapi dia apa pun tak rasa. Tak takut langsung. Makin dia senyum senyum lagi ada. Pernah beberapa kali, dicapainya remote pagar & ditekannya. Aduh...!! berdentum khete aku sebab khete tu diletakkan betul betul depan pintu pagar rumah sementara khete hubby di bawah porch. Dah sampai tak terkata aku dibuatnya.

Pe'el dia lagi satu ialah tak boleh nampak aku mandi. Mesti dia kata "Rizq..? Rizq..?" sambil tunjuk baju dia. Maksudnya tu ialah Rizq tak mandi ker? Bukalah baju ni. Kalau dia dah cakap macam tu maknanya kena angkut dia sekali masuk bilik air & mandi walaupun waktu tu bibik baru lepas mandikan dia. Kalau tak memang tak aman dunia dibuatnya. Dah masuk mandi sama pun still jugak tak aman. Habis dipancutnya air keluar bilik. Kalau kita larang dia akan pancut air tu ke arah towel or ke arah mummy nya nie. Sambil senyum naughty dia akan kata "eee... tejuk..tejuk..."

Memang aku tensen! Tapi tensen tensen pun itulah satu satunya anak yang aku ada. Penat berusaha 7 tahun, baru itu satu yang dapat...Alhamdulillah...

19 comments:

MAMARISYIA said...

alamak...remuk tak kereta ko? heheehhe...kalau dah dapat mulutt nanti harus penat nak melayan wei!!!

Zakiah said...

hihihi psal pukul tangan tu saya pun duk buat kat si rayyan gak sebab lasak sangat amik barang sana sini. Barang bahaya pulak tuh. TApi tak menjadi...dier pukul kita balik ada lar.

Tapi kalau mak saya buat menjadi. saya pun heran. pakai jampai serapah aper plak yer

alinlai said...

erk... keta baru kena hentam? hmmm tak pe la achik anak yang remukkan bukan orang lain :) sabaq je la

ontahsapo said...

lebih kurang cam aku dgn wife jer citer ni, cuma anak aku belum pandai berlari.. tapi bila dia pegang remote pagar atau remote astro selalu menjadikan suasana kelam kabut...

.:HalogamoRa:. said...

aduhai...inilah ragam anak lelaki lain, anak prm lain. lu sabarr je la.

lama tunggu tu 7 thn...

weekend ke m'cca ari tu x nak wat N3 ke?

marlinabaharom said...

MR- idak ler sampai remuk.. cuma hati aku jer yg remuk nie.. muaahaahaa..

zakiah-agaknya anak anak kita dah tak takut ngan parents kan....kita dulu mak baru pandang, terus tak jadi nak buat apa pun.

lyn-ni tengah tahan sabar lah nie.. kok tak memang lah budak kecik tu dah kena piat telinga.

OS-kita serupa.. derang ni skang dah main benda benda normal.. yg elektronik jer derang berminat!

halogamora-next en3 i buat k. blom download gambar laaa...

Ayu said...

aiyakss dapat ku byanagkan remuknya hatimu itu MB hahahaha

mira said...

hai comel nyer, tapi budak budak ni nak marah pun tak boleh kan, sebab bukan derang faham , kalau marah pun derang ingat kite borak ngan derang..

rizq nak membesar sebab tu idea die pun makin membesar.. mama papa die terpakselaa exercise lebih sikit kan :D

Kak Lady said...

Marlina...seronok tau melayan anak yang sedang membesar ni...tapi kadang2 memang mencabar keimanan...kadang mau aje terlepas marah ni...tapi...sabau....

Tapi ade masa kene lah jugak....kene cubit..

PuteriSatu said...

emm dapat aku bayangkan kenakalan anak ko tuh...tapi apa pun...walaupun mencabar keimanan tapi menyeronokkan...ya tak... aku harap..aku cepat2 dapat baby..nak tahu tahap kesabaran dan keimanan aku takat mane..mueheheh...ko doakan aku ek...

yus said...

Kerenah anak2 memang boleh buat kita geram tapi kemudiannya buat kita ketawa. Merekalah penghibur kita kan...

marlinabaharom said...

ayu-remuks ayu...remuks...

mira-u wait until yr son grows.. then u know..hee..hee..

kak lady-tu yang tangan cepat jer nak mencubit tu.. tapi dia tak pernah takut ngan saya.

puteri satu-semoga cepat cepat dapat baby. kita doa sama sama k!

yus-derang lah racun.. derang lah penawar...

simah said...

layan jer....anak mak dia sorang tu..tak layan dia nak layan sapa lagi yek?

marlinabaharom said...

simah-sebab terlebih layan lah jadinya cenggitu...

maR said...

mb,
Haaa.... nasib baik rumah ni takdak pagaq yg ada remote tuh... kalau idak sure dah jadi lagu tu jugak. Your son comel :)

Ajzie said...

Sama lah dengan ajzie..sabau aje lah..kekadang tergeram juga ya amatsss.. Remukks teruk tak kereta awak..

NZNM said...

He..he..gitula telatah anak lelaki kita ni kan. Kdg2 geram kdg2 nak gelak pun ada. Tulah permata hati kan..sabo jelah ye..he..he..

marlinabaharom said...

mar-remote kena sorok tinggi tinggi. tapi sekarang trouble gak coz dia dah pandai memanjat. cam spiderman...

ajzie-kereta remuk tak seteruk hati yg remuk..heeee..

nznm-tak sabar nak dpt anak pompuan pulak tengok gelalgat derang...

maRLinda said...

mb,
I got one daughter. I can tell you that dia ni pon suka jadi spiderman :D