Wednesday, October 04, 2006

Yang Mana Satu

Aduss... makin hari makin hampir masanya si bibik tu nak balik.

So semalam aku dapat dua biodata dari agen:-

1. Pompuan (takkan le lelaki yer tak!). Umur 23 tahun. Muka cun.. badan slim. Tak kahwin lagi. Pernah keje kat Hong Kong 6 bulan dan Indonesia dua tahun.

Disadvantage

Tak tawu kenapa cuma kerja di Hong Kong 6 bulan saja. Nanti dia datang sini, nak carik jodoh pulak.. kan susah!

2. Pompuan lagi... (yer lar!!!). Umur 24 tahun. Muka biasa. Dah kahwin and ada anak umur 2 tahun. Pernah kerja di Malaysia selama 2 tahun.

Disadvantage

Nanti dia datang sini asyik terfikr pasal anak & laki dia kat Indon pulak. Tak pun nanti asyik nak kol ke sana saja. Ataupun nanti laki dia asyik kol suruh dia balik pulak (kes ni pernah terjadi kat member aku).

Aku cuma tulis disadvantage sebab kena take into account sebelum nak amek maid. Memang ada advantage for both of the above... tapi tak perlu fukir la.

Aku memang urgent tengah carik maid ni.. so I can't afford to wait any longer for other biodatas.

So kengkawan.. any recommendation for the above both candidates????

19 comments:

ibuVouge said...

mar
aku pun tatau la
sbb aku rasa dua dua mcm mempunyai probability yg tinggi risiko

sorry la tak membantu

marlinabaharom said...

IV-tak per.. tak per.. cuma nak minta pandangan.. btw.. LA dah OK? siannn la kat dia...

Arena said...

errkk tatau la sis takde pengalaman amek maid.. yang single pon ada masalah gak.. yang dah kawin lain laks masalahnya.. emm..

pssst my new url

Pnut said...

yg ke 2 kot,
kalau muka cun slim, payah kang dia alri ikut jantan (jiran i kena dah, baru je)

yg ke2 at least dah berlaki, kalau dia nak balik indon pun at least kita tau, dia sure bgtau, kalau yg pertama dia leh lari gitu saja.

Anonymous said...

no 2 kot.. sbbnya tatau..tp aku mmg prefer yg dah kawin dpd bujang..SIL dulu amik janda, tp bila dah keje lama dia kawin plak..

Anonymous said...

hmm no 2 rasanya. Lebih prefer yang dah kahwin, yus pun takde pengalaman sebenarnya. Tapi tgk maid seorang akak di sini, dia tinggalkan anak dia yg berumur 3 thn, ok jerlah. Tapi setahun sekali mintak balik gak sekejap tgk anak, cuma bila di uk ni, lepas 2 thn baru dia balik sekali.

Idham said...

:) abg id ni kalau tulis buku pasal maid....kena tiga jilid...nak membesar kan enam anak la kan....ada yg cari jodoh...ada yg panjang tangan...ada yg tetiba menjadi perokok...

pilihan yg tepat membawa manafaat...fikir lah habis2an...

tapi kan....ikut nasib jugak la...chemistry pun penting gak

idham

marlinabaharom said...

arena- wa tengah fening la nie....

pnut-tu ler.. ingat yang no 2 tu jugak. tapi kengkadang tu ikut nasib, betul tak pnut?? kalo tak der lg senang kut...

mamasinga-yg sekarang ni janda.. ok dah tp maid orang belakang tu suka mencucuk laa... payah..

yus-bestnyaaa... maid leh gi UK erk!


idham-6 anak? naper kalo baca yr blog macam tak ramai jer... hee..hee.. cepatlah kuwarkan buku pasal maid..muaahaahaa..

Aku Bukan Bidadari said...

Marlina..Saya ni anti MAID, tapi just bagi pendapat kalo saya ar kan saya pilih yg camni, sebab berdasarkan pengalaman auntie - auntie sumer MAID hampeh

Pilih yang:
- Tak muda sangat dah tua
- memang pertama kali datang malaysia
- Ada cucu bukan anak tau
- Berkahwin
- Tak pandai masak
- Mesti Pandai kemas rumah
- Mesti pandai jaga anak
- Tak ada handphone
- Tak pernah contact mana2 kawan2 dia kat malaysia (means dia tak pernah ada kawan kat malaysia)


ha lebey kurang camtu le. hehehehe

umie said...

terasa pulak nak bgi comment kat sini pasal maid... umie dah besarkan anak2 seramai 5 orang,, bila sebut sajer maid.. jadik fobia pun ada...kalau nak citer pasal maid, sampai esok pagi pun tak habis...mungkin,,, kita ni lebih menjaga hati maid dari hubby kita supaya dia boleh menjaga anak2 kita dgn sebaik2nya...semasa ketiadaan kita... aduh... penat seh..
Fikir punya fikir,,, lebih baik hantar di nursery janji selamat dan tak sakit hati... dose kat maid pun tak ada.... hehehe
Tapi terpulang lah kat marlina.. fikirkan sebaik2nya,,,,

*Biar sakit dimata, jgn sakit di hati*

alinlai said...

try tak guna maid 2,3 bulan, mana tau ok, hantar hero tu pi nursery je.

marlinabaharom said...

ABB-memang ciri ciri yg ko tulis tu, sama dgn ciri ciri aku. tapi mana nak dapat kan? the choice is not ours..

umie-thanx for yr comments. tahniah sebab dpt membesarkan 5 org anak. ni baru satu pun dah rasa patah tangan...hee..hee..

lyn-problem with nursery is that derang bukak lambat. achik kuwar umah kul 6:30 pagi & balik malam... ada ke nursery yg bleh cater? muaahaahaa... berenti keje jaga anak senang kan!!

alinlai said...

he he he jgn la berhenti keja lagi, sat lagi mati kutu plak duduk rumah tu...cari babysitter ok kot, kakak lyn jaga anak org gak pukul 6.30am mak dia dah hantar...

Hot Mama said...

Hmm pasal kawin tak kawin ker now ada laki pun dia org main kayu tiga kat sini.. mcm maid my cousin. Baik u ambik maid yang ade recommendation dari saper saper yg kenal.nak cari maid yg sesuai memang susah, my maid dah 15 tahun kerja ngan i and now my new maid pun dia yg carikan

marlinabaharom said...

lyn-hang bleh mintak tolong kak hang jaga anak achik tak?? muaahaahaa.. untung org tu kan..

HM-15 tahun?? superb tu. kalau camtu mesti dah anggap cam keluarga sendiri kan....

.:HalogamoRa:. said...

LINa: i wish i could help u on this, unfortunately even myself don't have a maid.

Get a good agent. thy'll recommend u a good ones.

Good Luck!

alinlai said...

ke ke ke rasanya dia dah cukup kuota, ramai2 sat lagi kena buka nursery plak, tapi untungkan buka nursery boleh kayooooo

MamaRisyia said...

Aku rasa better no.2..nanti kalau no.1 tu..buatnya minah tu tackle Kamarul nanti susah ko nanti...muahahaha..mesti cari yang kurang cantik dari ko ok!!!

marlinabaharom said...

Halogamora-tolong doakan supaya I dapat maid yg baik k...

Lyn-bolehlaaa...

MR-woit! mulut dah amek insuran ker blom????