Monday, January 07, 2008

RIZQ

Lately, Rizq asyik meragam.

Tak boleh tersentuh sikit.. nak menangis.. tak boleh terusik sikit… dia melalak. Pening aku dibuatnya.

Rizq asyik nak memerap dengan aku. Aku nak mandi susah, nak masak susah.. Nak makan pun susah. Aku pun apa lagi.. angin aku pun naik lah. Hari hari asyik dengar suara aku marah kat dia jer. Kesian jugak. Tapi aku susah nak bergerak…

Sekarang malam pun dia tidur lewat. Malam tadi pukul 1:00pagi baru dia nak lelap. Itu pun lepas kena paksa. Pagi pagi 5:30 pagi dah bangun…. Time aku nak mandi tu la dia terjaga and start menangis. Dah kasik susu, dia still cakap.. “mummy sleep lah sekejap.. mummy bam bam lah sekejap..” Sedih… tapi aku terpaksa jugak bangun. So dia ikut aku bangun.. duduk depan bilik air tunggu aku mandi.

Memang now aku rasa tak cukup tidur. So sesiapa kat luar sana ada experience tak macam mana nak kasi anak tido awal sikit??? Tolong lah berkongsi tips dengan aku nie……

23 comments:

cikdinz said...

kenapa jadi manja sgt nih....

mama ranggie said...

ni mesti die nak dpt bb lg kot...

biasa kalo anak2 meragam cenggini,die nak dpt adik...

hehehe...

betul ke?

Mummy Rizq said...

cik dinz - tak lah.. smenjak dua menjak ni dia cenggitu...eh! dah terima ker yg dikirim??

MR - tak der lah pulak tanda tanda rizq nak dpt adik.. blom lg kut...

N|i|N said...

lepas baca post ni, first sekali terlintas kat kepala..."rizq ni nak dapat adik agaknye..." heheh...

tak pun dia hint nak adik!!

blackpurple @ jowopinter said...

Dia nak adik kot.

Kawan saya kata, bagi ubat batuk. Tapi itu kaedah yang keji. Hehehe!

Mak Su said...

hah? mcm sindrom dot dot dot jer....

Mummy Rizq said...

nin - memula tu ingat cam tu jugakkk.. tp semalam confirm BUKAN!

BP - memang keji laaa.. heee.. hee..

mak su - tidak..!! tidak!... menunggu jugak nie!

Cat Cat said...

Mummy,
It's the phrase that Rizq is going thru.... Ataupun, siang hari he took a long nap kot... Cuba bagi nap 1 hour only during the day...
And then a warm bath before going to bed at night.

atehlaila said...

Cuba ko check ngan maid ko..siang2 dah terlebih tidur agaknya...Tapi, biasalah tu...sesekali kacau mummy

Kak Lady said...

Mar...orang kata...bebudak kalau meragam aje camtu...dia nak adik...heheheh...dia lonely tu...

Kak lady pernah melalui phasa tu dulu...yang sikecik tu kalau kak lady kat bilik air pun dia dok tercongok dpn pintu tunggu akak...macam nak masuk dlm kain aje...

Sabar ajelah...maybe sekejap aje tu...

.:HalogAmora:. said...

mar, si rizq nk habaq dia x pandai... mai aku habaq kat hang...
dia meragam nak adik ... adik 2008 muaaahahahahahaha

ajzie said...

salam maal hijrah ..

kasutVincci said...

mar, danish pun mcm tu jgk. Makin manja. Geram jugak. Dah la nak nguruskan adik yg taktau apa2 tu lg. Semuanya nak mama buatkan. Kdg2 bila kita over penat, cepat sgt naik darah. Tangan pun cepat naik. Harap kv dapat bersabar. Ko pun sama ek.

Mummy Rizq said...

cat - yea laa.. nap time dia lama waktu siang... can try yr tip tho..

ateh - mummy penat.. tu yg rasa nak marah jer tu..

kak lady - harapnya tak berpanjangan. tak larat kalo lelama cam tu..

halo - yer lah tu! pepandai jer ko jd translator..

ajzie - yer.. selamat menyambut maal hijrah!

KV - jom la sesama kita berdoa supaya ALLAH memberi kesabaran yang lebih pada kita kan..

Zakiah said...

hermh...biasa la bebudak cepat berubah. Tapi sabar ajer benda ni temporary kut. Lagi satu mungkin Rizq tak cukup tido. Pekata bagi tido awal pukul 9 ker.Bebudak ni kalau dah lari routine dier mmg la cam tu. So first few days start bagi tido kul 9 malam. Lepas tu lama lama dia tido waktu cam gitu gak.Takyah nak paksa. Insyaallah.

simah said...

kalau tetiba dia jadi terlebih manja mcm tu...aku rasa mesti ada sebab yg tertentu....cuba hang tanya anak hang heart to heart talk..esp bila tak ada orang dekat hangpa tanya apasal dia jad mcm tu...jgn pakai serious talk...cuba buat kisah hikayat...of a child yg mcm perangai anak hang jugak..let him finish the story... it is sometimes suprising how u can see the inside of ur child's mind from there...

bab tido lambat ni... cuba hang bagi dia xxxxtremely active masa siang... maybe dia akan cepat letih masa malam...ni aku punya 2 cents thoughts la... tak tau la boleh pakai ke tak..

13may said...

nak adik kot???

Sastri said...

ha'ah laaa... biasanya orang kata, kalau tetiba jer manja2 dari biasa ni, nak mintak adik nih... :D

Ibu Emir said...

orang kate kalau budak merap semacam cam tu sebab die tak suke share. well well.. tapi kalau bukan, die manje lebih sikit kot.. azam tahun baru rizq.. hehe

RaFFLeSiA MeRaH said...

lum ader pengalaman lagi, hehehe...kalau nak bagi suami tido awal, aku tau lerr...:D

idham said...

mummy rizq...:-) after raising SIX, i am still not an expert to bagi tips la...heheheh.....

hope all improves soon...

idham

Mummy Rizq said...

kiah - alaa... pukul 9 tu dia baru nak start main ngan aku laaa... hee.. hee.. abih camno??

simah - bleh cuba la idea hang tu.. buat citer hikayat sikit kat dia kan!

13 may - dah puas aku carik kan adik.. blom jumpa jumpa...

sastri - tu yg susah tu sas.. kalo nak ice krim kaa, nak kfc kaa.. senang laaa.. hee.. hee..

mira - cait! azam tahun baru?? kalo itu azam dia, memang teruk mummy..

RM - oo.. tau cara nak bg suami tido awal yer! kalo aku, aku cuma tau cemana nak wat suami berjaga & tido lewat.. tido awal tak best laa..

abg id - isshh.. abg id nie. cuba lah tanyakan kak Lil kekalau dia tawu...

cikdinz said...

key chain tuh dah dapat. thanks a lot. sgt-sgt lah dihargai...