Tuesday, June 20, 2006

Jeritan Di Tengah Malam...

Di satu malam yang hening...(malam tadi ler tu) tiba tiba tidurku diganggu dengan satu jeritan yang nyaring. Aku terperanjat. Begitu jugak hubbyku. Kenapa bunyinya begitu kuat & nyaring sekali??? Kami berpandangan.

Rupa rupanya suaru itu datangnya dari jeritan anak bujangku yang seworang itu. Alaa... rosak lagi plan mummy & daddy. Baru nak test, cuba, try bagi dia tido sengsorang kat tilam depan katil. Tapi gagal lagi nampaknya. Dah dia start menangis, dia nak kuwar bilik. Memula tu nak masuk bilik dia main. Tapi tetiba pulak nak turun bawah tengok wiwi. Wiwi (TV) kebenda pukul 1 pagi???? Aku cuba bawak dia naik tido ngan aku atas katil. Tak berjaya jugak. Lagi meraung raung... Cuba pujuk dia... tak berjaya jugak! Last last aku dah mati akal.

Aku kata kat dia.."Rizq! Kat bawah tu ada frog. Frog tu suka makan orang yang tak tido tengah malam"

Aku tak tahu lah anak aku yang berumur 19 bulan tu paham ke tidak. Tapi bila aku start cakap cam tu... dia senyap. Dia terus ternganga dengar bunyi frog dr mulut mummy dia. Slowly di pun landing sebelah aku sambil pejam mata. Aku teruskan dengan cerita frog nak makan org. Tak lama lepas tu dia pun tertidur....

Alhamdulillah... Lega mummy.

Anybody out there yang ada rahsia cemana nak pisahkan baby dr tido ngan mummy dady??? Please share with me!

21 comments:

Haariz's Mommy said...

gelak je boleh? takde tips la nak bagi.. si Haariz skang ni pon tido celah ketiak mama dia lagi :)

angah said...

errrr... takde idea gak sebab teruna aku, 27 bulan, pun masihtido ngan aku. siap mintak peluk tuhhhhh haaa..

angah said...

tapi sebab aku cuma balik umah jumpa dia seminggu sekali, maka aku berada dalam kelas yang tersendiri muhahahahah

Syikin said...

heheh..MB, yg ORANG tu kat entri bawah tu saya ka? kalau betui, hehe tak pa..baguihlah tak payah kena push dah..

siannya jalan terkangkang2 nak wat lagu manakan..tak perlah. baguih apa tubuh futsal team lady..blh keluaq2 peluh kata org..

good luck..

adatlah MB baru nak ajar anak tidur asing..mmg takes time apatah lagi dia masih kecilkan..husna n aiman pun tidur bilik sendiri masa depa umur 5 n 4 thn..wah, banyak songeh betui..ada je alasan tak mo tidur asing..tapi yg pasti,mula2 ajar tidur bilik asing tu, saya tak tutup pintu bilik depa n saya.. nanti, slow n steady depa boleh cope..

mcm huda la ni, dah nak masuk 3 thn, msih tidur ngan saya, tp saya start ajar tidur tilam asing..pun tgh malam dia bangun tidur sblh saya..kalua letka kat bilik kakak n abg depa, awal pagi masuk blik saya gak..

tak pelah..slow2 ok..

alinlai said...

wiwi...wiwi...lawak lawak...awat tak bawa dia turun tgk WC sure dia suka (hmmmm mama dia plak berduka pi opis menguap sakan...) tak pa Achik, lama-lama oklah tu...or dapat adik ka dia sure nak tido sorang-sorang sebab dia merajuk ke ke ke...(ini nasihat ka apa ni?...)

Anonymous said...

I can't help you there. Anak-anak Sherin semua baru 2 & 3 tahun dan masih tidur dgn Mama & Papa.:)

Mesti takes time punye. Kalau dah berjaya nanti, Sherin nak berlajar tips dari MB pula la. :)

Good luck!

Sherin Almashor said...

:O Comment di atas tu Sherin yg tulis tetapi dok layan kerenah anak sampai terlupa taip nama. So jadi anonymous.:)

marlinabaharom said...

haariz'mommy-tak per.. gelak.. gelak. derang ni betul betul lah anak mak kan!

angah-peluk tak per.. ni tetiap malam asyik kena tendang jer. cam ner tu yer?

syikin-betul! awak ler tu orgnya ..hee..hee..

alin-wait for your time to come aa...

sherin-when I succeed, i will let u know the secret k!

Ayu said...

MB aku tadak pengalaman so aku taktau la nak bg idea camner *hehehe nak sebok gak bg komen hehehe

marlinabaharom said...

ayu-the thot of you visiting my blog is good enuf. that means i still hv frens around me who cares.

Hot Mama said...

Ala buat suspen jer. Masa i read ur 1st para tuu memang kata baik tak yah baca nie, nie mesti kes hantu! Hahaha!

NZNM said...

Hohoho..takleh bg tips sbb hakimi still tdo ngan ummi & abah. Tp dia ada tilam dia sendiri. Mmg tdo nak kena tunggu even siang2 hr. Duk la tepi dia sampai lena...takpun ummi lena dulu..he..he..

marlinabaharom said...

hot mama-i blom pandai nak buat citer mills & boon lagi..hee..hee..

nznm-kita serupa...

MAMARISYIA said...

hehehehhe..aku ingat anak aku sorang ja ada masalah ni!!rupanya ko pun ada masalah ni jugak!!keskeskes

marlinabaharom said...

MR-wuisshh.. anak ko lagi besau kan! so kiranya kes anak aku blom masuk kes teruk laaa...

atehlaila said...

Ateh selalu tinggalkan suami tidur sorang..dan akan menyelinap masuk dlm bilik sendiri selepas pastikan Dina & Liyyah lena. Itupun kadang2 bila pagi..tenok2 ada makhluk kecik kat tengah2..ntah bila datangnya..tak pasti..

marlinabaharom said...

ateh-waktu bila makhluk tu datang ko tak pasti tak aper.. jgn ko tak pasti ko tengah buat apa waktu makhluk tu datang..sudah! NAYA...

simah said...

salam perkenalan..
kitaorang asingkan budak budak tu dari master bedroom dengan anne dia (me) tido ngan bebudak tu..lepas depa lelap baru i go back to my own bedroom..tapi mcm mana nak suruh bebudak tu tido sendiri..i myself have no clue..

yus said...

saya pun ada problem yg sama. Bukan setakat Alia yg 18 bulan tu tido sekatil, Aqil yg 4 tahun tu pun, masih nak sibuk sama sekali sekala.

ontahsapo said...

aku pun bermasalah cam ni, tapi anak aku baru 9 bulan.....dia cuma boleh tidur dlm cot selama 3 jam jer, lepas tu akan nangis dan nak tidur dgn aku gak....cemana..?

lizazul77 said...

mueheheh... kita pon ada problem yg sama... hero kecik kita si Hadif umur 27 bulan still tido ngan mama.... last-last babah dia yg kena tido tpt lain sbb hero kecik dah tak kasik babh tido atas katil.. heheh.... kalo babah sajer nyakat tido atas katil nanti dia cakap ... "babh.. ipi ikit... ido bawah"