Tuesday, September 05, 2006

Ada Fining Sikit...

Kapla ada fusing laaa...

Erm.. aku pernah citer kan yang bulan puasa ni bibik nak balik bercuti selama 5 minggu. So she decided to do some shopping. She also voiced her concern of buying a phone for her family back in Indonesia so that its easier for her to keep in touch with them. Hubby and myself have no problem to that. So hubby kata nanti nearer the date she's going back for holiday, we'll go together to buy the phone.

Waktu pergi Penang hari tu, bibik tak pergi coz dia kata nak bercuti.. and she wanted to do some shopping. So we let her. We send her to my sis's house in Desa Pandan.

Balik dari Penang when we go to pick her up.. dia cakap dengan aku "Ibu jangan marah yer..." aku tanya lah kenapa? Rupanya dia dah beli handphone. Tak per.. tak per.. as long as dia simpan henfon tu elok elok untuk dibawa balik ke Indon.. fine with us.

Last weekend waktu dia tengah tolong hubby aku ubah pasu bunga.. tup tup.. SMS dari poket dia berbunyi! Pecah rahsia dia... So, hubby and myself memang pantang la kalo bibik guna fon. Memang agen sendiri dah pesan jangan kasi pembantu guna henfon. Dari henfon lah selalu berpunca segala masalah. Masalah boyfren, masalah lari dari rumah and etc.We all pun pelik kenapa dia nak guna henfon. Dekat rumah pun ada telefon. Kalau dia nak telefon ke Indon, we all tak pernah larang. She can kol anytime...

So, aku cakap dengan dia elok elok. Hubby tak kasi dia guna henfon tu lagi. Just simpan and bawa balik hantar ke Indon. Itu petang hari Merdeka.

Malam tu, waktu hubby tengah solat kat atas.. bibik datang kat aku. Dia kata.. kalau dah tak nak kasi dia guna henfon, dia suruh aku carik pembantu lain. Dia nak balik terus ke Indon. Merajuk kononnya...

Aku ni style yang bukan suka memujuk orang. So aku kata.. bibik nak balik.. suka hati bibik. Nanti aku akan carik pembantu lain.

Cumanya yang aku tengah tension and fening ialah sebab aku dah renew permit dia, medical check up dah buat.. and flight ticket pergi balik pun aku dah beli! Wei... makan RM ribu tu... Tapi aku tak akan suruh dia balik kesini dah coz once dia dah tak ada hati nak kerja ngan aku.. biarkan jer la dia pergi. Aku risau nanti entah apa apa dia buat kat Rizq!!!

Sekarang pulak bukan senang nak cari pembantu baru. Agen kasi tahu yang most of the Indons prefer to work in either Arab or Hong Kong. The pay is much higher...

In the meantime kena cari tempat untuk Rizq stay bila bibik tak ada nanti. Aku tak boleh nak amek cuti lama sangat... uhuk...uhuk..!!

14 comments:

MAMARISYIA said...

alamak susah jugak kalau macamni eik...banyak songeh plak..apa kata ko ugutlah balik kalau dia nak kamu berhenti kerja bayar baliklah ganti rugi ko yang ko dah renew permit dia, tiket flight...boleh ke macam tu???

marlinabaharom said...

MR-boleh la kalo nak ugut. tapi aku tak sampai ati ler..

maR said...

Wahhh dpt phone teruih jadi lagu tu? Jenuh laaa....

marlinabaharom said...

TU LAH MAR.. SUSAH SEKARANG DERANG NIE. MACAM MAR SERONOK JER AKAK TENGOK DENGAN THAT PRINCESS OF YOURS!! MASAK PUN SEDAP SEDAP GITU! JELES...

kasutVINCCI said...

pening jugak gitu. Sementara tu, boleh hantar rizq ke nurseri dulu. Mungkin pd awal dia tak biasa, lama2 boleh agaknya.

alinlai said...

isk isk isk banyak songeh plak si bibik tu. Dah banyak kumpul duit la tu, tak pe achik hantar nursery je lepas ni at least Rizq ada kawan2 :)

marlinabaharom said...

KV-ni dah dpt rumah sementara tok Rizq. Neighbour sebelah umah dah setuju nak jaga buat sementara waktu.

lyn-antar org jaga ok.. tapi keje umah lah ada syyiibuukk sikit. achik kuwar umah kul 6:30pagi, 7:30mlm br sampai umah. so bila nak memasak, mencuci baju & mengemas umah??

ibuVouge said...

betul mb..bab antar anak tu ok..bab hse cores ni la.. mcm IV.
penat wooo..tiap malam pengsan tak hengat..

Kak Lady said...

Kak lady rasa bibik Marlina tu dah pandai bergaul dengan maid-main indon yang lain...tu sebab dia pandai dah buat keputusan sendiri.

Betul kata orang...kalau kita bagi diorang ni 'muka' diorang naik lemak...

Dpt majikan baik...bibik buat hal...ade pulak dpt bibik baik...majikan pulak yang buat hal

marlinabaharom said...

IV-betul tu. bukan tak nak buat keje umah.. tapi masa yang tak cukup kan. Rizq ni jenis kaloMB ada umah.. dia asik nak bergayut... pegang kaki kita. tak bleh nak gerak la!

kak lady-memang dia dah start bergaul ngan maid lain. kat rumah tu, bilik dia ada bilik air sendiri, TV satu dlm bilik.. tak payah masak.. jaga rizq jer. isshh..isshh.. pening saya kak lady!

simah said...

tak baiknya bibik buat macam tu...tapi kalau dia nak balik jangan paksa..memang nanti lagi banyak masalah dia buat.. kat sana tak ada ker mcm childcare center ker or something like that ? it may be an option..

Zakiah said...

sajer jer nak carik pasal yerk. Sellau camtu. Kita buat baik depa pijak kepala...

Mmg la banyak suka ke arab. Tapi depa tak tau kerja dengan orang arab lagi la teruk. Lagi garang dari orang mesia yang bebaik

marlinabaharom said...

simah-bab jaga rizq dah kira settle coz neighbour betul betul sebelah rumah dah setuju nak jaga sementara dapat bibik yang baru. ni bab nak buat house chores nie.. uhuk..uhuk..

zakiah-that's what i heard. kat arab derang keje 24/7.... bahasa lagi nak paham, makanan lagi nak sesuaikan. ermm.. biar la...

yus said...

mcm2 dengar kes pembantu rumah skrg yer. Memang dah lama dia berhajat beli phone tu rasanya...

Kalau yus jadi MB pun tawar hati dah..biarlah kalau dia dah tak nak balik semula. Cuma rugilah ekk duit renew permit, etc tu semua.