Thursday, April 12, 2007

Aku Cuti Semalam

Semalam aku amek cuti sehari. Ada beberapa perkara aku kena selesaikan...


Pagi

Pagi ni aku ada meeting dengan developer umah aku yang terbengkalai tu. Aku beli rumah dekat Puncak Jalil about 4 years ago from Maxisegar. Rumah tu actually dah 100% completed, just left the infrastructure yang blom betul siap. Tetiba plak Maxisegar ni bankrap. And after a while IJMC took over the project.

But then we have not been issued a CF on the house. Dah lama terbengkalai. Supposedly we are now eligible to claim late delivery charges from the developer. Tapi Maxisegar has got a court order.. ada scheme baru yang derang proposed. That is, we will not claim any late delivery charges, and in return IJMC will complete our house in 9 months. What a bulls**t kan!

We have been paying the progress payment since 2 years back. Monthly dekat RM1k but for nothing! Frust rasanya. So semalam punya meeting is between all purchasers dgn developer. Derang suruh vote whether we are agreeable to the scheme or against it...


Tengahari

Jumpa my bro & sis dekat Maluri. Amek road tax khete ynag abang aku dah tolong renewkan. Pas tu jalan ke kedai fon, aku sudah berkenan satu fon ni. Erm.. aku ni jenis org yang kalau nak sesuatu, aku akan nak jugak (itu kata hubby ler)... So kat bawah ni gambar fon yang aku dah TERbeli semalam....


Back view
Front view
Petang
Aku ke Bukit Bintang Plaza. Semalam is my first session of the slimming programme (akhirnya!) Aku attached dengan SlimWorl*. Per session is around 2 hours. So derang dah kasik aku diet for 2 weeks.. Memang aku kena ikut the strict diet lah nampaknya. Yang menjadi persoalannya ialah boleh kah aku bertahan? Aku ni kaki makan... pantang nampak makanan.
Harap harapnya aku boleh bersabar...
Will let u know the results after one month ok!




20 comments:

ontahsapo said...

kadang2 aku rasa beli rumah ni paling selamat ialah beli rumah yg dah siap, atau beli dr tuan rumah sendiri, walaupun mahal sket, tapi rumah dah tentu takder masalah.. insyaallah...

Mummy Rizq said...

OS-tu ler.. and now i am still homeless! muaahaahaa...

RaFFLeSiA MeRaH said...

aku pun pantang kalo bab makan nihhh....pantang nampak jer nak menibai...

alinlai said...

alahai kami pun dok risau ni...umah sepatutnya bleh masuk bulan 9 lepas...sampai la ni tak bleh masuk lagi, tapi dah siap 100% keciwa sungguh...sokmo pi melawat macam nak masuk je ke ke ke...sabaq saja la achik :) insyaAllah bleh selesai tu aminnnn!!!

happyirfa said...

apa yg diorang bagi saranan yg patut kau makan?aku tahu kau bayar.tp kalau nak share apa salahnya.x semua mampu nak gi slim world tu..he he

13may said...

lawa tepon;)

simah said...

nasib baik la hang terada duit utk terbeli hp yg canggih tu.. woit jeles la aku..

harap harapnya hangpunya rumah problem tu akan settle cepat...

semoga hang tabah menghadapi diet tu.. aku tak tabah..aku dengan halil dah quit :0) tapi hang jgn jadi mcm kami :0)

Mummy Rizq said...

RM-lomah la bab bab nak diet nie...

lyn-oo.. hang pun dah beli umah kan. lupa plak! ni memang nak menetap kat KK la nie?

irfa-ok.. nanti aku tampal kat blog dia nya menu..

13may-nak ker?

simah-aku memang bab bab makan ni lemah sket. aku pantang nampak. nafsu susah nak tahan.

tp bila laki ingatkan aku jumlah yang aku kena bayar untuk kurus.. aku paksakan diri ler....

atehlaila said...

Kesian ko yer..tapi, nak wat camner, undang2 yg ada kat M'sia tak cukup nak melindungi kita ni. Kes aku dulu tu..w/pun dah settle 2 tahun, aku tak dapat lagi LAD claim..kalau tak, aku pun boleh beli fon canggih cam tu..ko kaya, seribu sebulan tak jadi hal beb...

cikdinz said...

camne dah 100% leh terbengkalai lak kan...itu yg takut beli umah dgn developar yg tak famous. musti ada hal...

p/s:hp tuh berpa rege....

Mummy Rizq said...

ateh-memang laki aku yg bayar. tp lagi elok kalo duwet dia tu bagi aku joli... betul tak?

cik dinz-developer tu quite femes. banyak projek dia. tp dah naseb we all time ni plak dia nak bangkrap.

p/s: alaa.. mughah mughah ajer...

Mak Su said...

pandai kan orang yang buat umah ni... dahlah tak siapkan ikut janji, kemudian guna taktik kotor plaks

pB said...

nak kurus kena displin kuat.

takut hangat hangat ta*i ayam jer..

pB dah cuba, tapi hampeh, daya tahan tak kuat..
last last buang duit gitu..
sampai sekarang masih ada lagi 5 sessi yang pB tak pergi..

kira burn jerlah...

so.. selamat berdiet

Kak Lady said...

Mar...sama lah kita...akak ni susah sikit bab nak berdiet sebab memang suka makan...heheheh...

Tapi bila mar dah bayar tu...kene buat jugak tau...sebab nanti sayang...membazir duit plak

Mama Sarah said...

selamat maju jaya ;)

Wan Faziatul Amira said...

alaa MB

boleh punyer dengan syarat tengok laa baju2 lame yang tak boleh nak masuk :D

alinlai said...

ke ke ke umah kan good investment, beli je nak menetap ke tak belakang kira :) ada la harta juga sikit2 kan kan kan...lagi lambat beli lagi mahal harga.

Sastri said...

hmmm... sbb tu la my mum pesan nak beli rumah, beli yg dah siap... ada one of my colleague pun kena mcm tu gak, projek terbengkalai tapi dia masih lagi bayar loan bank tiap2 bulan... waa, Mar join slimworld ek? how much ar? bab diet2 ni yg tak tahan...

Pnut said...

ehh update pasal slimming program tu tau...brp riban kena??? uwaaa teruja....

Mummy Rizq said...

mak su-kalo ikutkan hati nakbom jer opis derang nie..

pb-alaaa.. sayangnya! naper tak abiskan lg 5 sessi?

kak lady0itu yg hubby selalu ingatkan.. diakt nanti byr mahal mahal, tp tak der result!

MS-tima acih...

mira-hee.. hee.. baju lama semua dah sedekah..

lyn-tu ler.. ingat nak carik umah kat shah alam laa..

sas-slimworld bleh buat according to our budget.. tak lah semahal marie fran** rasanya...

pnut-on, nanti aku citer in next entry...