Monday, April 16, 2007

Update

Ok hari ni aku nak ceritakan serba sedikit pasal program yg aku enrol tu.

Aku amek a 10-session programme. Tak mahal sangat. RM1k over. Kengkadang tu banyak kita nampak dalam newspaper RM488, RM688, RM888.. tapi jangan tertipu. Coz that's only a basic treatment. Bila dah gi sana kena tambah itu, tambah ini... so better be careful.

Last week I attended 2 sessions. Per session is around 1.5 hours. So per session tu aku boleh loose around 1/2 or 1 kg. But makan kena discipline. Kena ikut betul betul menu dia. Bagi aku kengkadang tu ada jugak terlajak. Tapi thanks to hubby because he really monitors my food intake. Aku nak celok sikit pun susah. Kengkadang tu pi dapur senyap senyap, curi curi makan biskut sekeping sebab dah tak tahan sangat. Hee.. hee.. harap harapnya tak rosakkan diet aku.

So kat bawah ni menu yang derang kasik for 2 weeks. 2 minggu aku kena makan ikut rutin bawah nie. Bye bye nasi lemak.... bye bye nasi beriyani....


Breakfast

One cup of skim milk OR
Low fat milk
1 OR 2 hard boiled egg OR
Scramble egg OR
Sausages

Lunch

Any amount of vegetables
Salad with no dressing OR
Yong tow foo OR
Steam chicken without skin OR
Fish ball soup

Dinner

No limit of vegetables (Stir fry is ok)
Steam beancurd with chicken OR
Grill fish or lean meat
Vegetable soup

To Avoid

Sugar (ie cakes, kueh, soft drinks, fruits)
Oily or deep fried
Carbohydrates (rice, noodles, biscuit, bread)

Water satu hari kena minum 3 liter..ok!

25 comments:

alinlai said...

cayoooo la achik :) gud luck then....

RaFFLeSiA MeRaH said...

mudah mudahan pasni badan nko slim cam ziana zain lerrr....dah cun jgn lupa snap gambar pinggang yg ramping tu tauuu...nak nengok sgt2....hehehehe...

.:HalogAmora:. said...

mar, good start! keep it up tahan napsu makan tau.

Mummy Rizq said...

lyn-tima acih.. hang tu jgn plak diet...

RM-ziana zain?? hee.. hee.. mustahil...

halo-nak menahan nafsu yg payah tu... ada seminggu lagi...

happyirfa said...

mak aih..
kalau tak kurus gak tak taulah.
kau kena kuatkan semangat.
jgn pandang belakang..he he.sorilah aku pun nak cuba diet ni..kita tgk apa jadi..kena bayar ka?

Pnut said...

holaaa....

diet sakan la ni...heheheh
mgm very light-light menu je
adehhh

Mummy Rizq said...

irfa-mari lah kita bersama sama. ko cakap kat aku nanti.. ada perbezaan tak??

pnut-alaa.. jom la bersama. ko makan herbalife kan! so shud be ok.. tak lapar tu...

Apple Pie said...

kalau aku ikut gak menu ko tuh memula ambik breakfast gitu sure kul 10 aku dah mengiggil satu badan akakakkakakkakakak. camana nk survive 1 hari ek?? :P

alinlai said...

kena diet juga kot sebab macam naik sikit badan ni ... (org la kata) tak pa kalau jumpa nanti tunggu apa komen achik :)

Anonymous said...

MB, saya cuba makan mcm2 cara utk kuruskan badan mcm sendayu tingi dan apa entah productnya dari lepas bersalin sampai anak umur 5 thn lebih...tapi tak pernah berjaya...duk tang tu juga, bila check bmi, tak pernahnya kategori normal...makin naik adalah..pastu, belilah orbitrac (basikal dlm rumah tu, gintell rm799), dan dari makan 2 pinggan sekali makan, sy kurangkan jd 1 pinggan tp mash 3x sehari lah, AlhamduliLlah turun 8 kg ...progress dlm 6 months mcm tu ah....sampai lah sekarang tak naik2 tapi mesti exercise 3x/week...(sambil2 tgk diari af) 15 minit 1x exercise...so sekarang dah boleh pakai mcm2 jenis baju, dah muat balik tp beli basikal tu, mesti guna, jgn simpan dlm bilik, letak depan tv...sapa2 yg berminat bolehlah cuba...

Ina Paka

Kak Lady said...

Aiyakk...Mar...nasik tadak ka?...mana boleh camni...akak dah biasa makan nasik...mau berkeroncong le perut ni kalau ikut program tu...

maR said...

waaaaaaaaaa
Takmo baca entry ni sbb saya ni yg kena wat ni actually heh heh

Arena said...

Sis,

aku pernah low carb diet dulu-dulu... Lagi strict daripada yang ko ikut nih.. lunch hanya leh makan sepotong jambu jek.. separuh mati aku rasa babe..in two weeks, i lost 7 kg.. tapi sekarang tak leh ikut menu tu dah.. sebab dah gastrik..

Zakiah said...

sampai biler ko kena makan camni wei...takper takper nak kurus punyer pasal.

good luck!!!

baper kali treatment ni?? nanti tunjuk gambo mu...

Mama Sarah said...

exercise ada dalam programme ni tak? or control diet aje?

Mummy Rizq said...

apple pie-gigil memang gigil.. tp maintain vogue jer laa...

lyn-ya ka hang kena diet? cam tak caya jer...

ina paka-waa.. congrats! ni pun rasanya for maintenance kena beli basikal tu...

kak lady-tak dak nasik. tak dak roti for two weeks kak lady..!! huwarrghhh!!

mar-isshh... tak per. you look good...

arena-7kg in 2 weeks! that's very good! tapi kalo setakat lunch makan jambu sepotong org yg tak der gastrik pun bleh dapat sis..

zakiah-nak gambar sebelum & selepas ker?? muaahaahaa...

Mummy Rizq said...

MS-tak yah exercise.. just treatment & control diet. tp rasanya for maintenance bila abis treatment kena lah berexercise...

Mak Su said...

fuyooooo..... ish, tak leh mak su nak ngikut style macam tu. tak kena ngan selera den ni ha....

kasutVincci&co said...

harus ko slim sakan lps ni. Mar, kv dah tukar url tau, kasutVincci1.blogspot.com/

loveujordan said...

program ni patutnya I yang ikut...tapi nampak menu tu , rasa dah tak larat nak buat...
good luck !!

lempoyak said...

hope berjaya lh progrem diet ko tu... pas ni boleh le post gambau terbaru tu. Nak juga tgk potongan bdn baru yg berharga 1k lebih tu..

simah said...

good luck! aku baca diet list hang ni pun aku tensen..:0)

tak pa asalkan hang teguhkan semngat... segala makanan manis dan berminyak tu aku akan makan on ur behalf :0)

hang tau kan kalau m┼čnum air banyak banyak tu lagi cepat metabolisma berjalan..so senang sikit la nak buang lemak... nanti jgn lupa update ur development after a certain period of time :0)

Mummy Rizq said...

mak su-mmg tak kena dgn selera.. tp apa nak buat?? dah terpaksa...

KV-harap-harapnya cenggitulah..

loveujordan-alaa... tak per. u dah stabil! hee.. hee..

lempoyak-kalo kurus, aku post k.. kalau tak..ermm.. aku post jugak ler!

simah-mmg derang kata kadar metabolisma aku rendah.. tu yg lemak dok terkumpul!

Anonymous said...

.

i say, i must do some slimming too, got a lot of weight to lose..

dudaesimboyo

.

Haariz's Mommy said...

wahhh.. terkedu tgk menu.

guud lak.

p/s: rugi woo tak dpt makan cake, ice cream, fries.. ekkeke.. gurau je.