Monday, April 09, 2007

Dua Persimpangan

What's up..! What's up!! Yoooo!!!

Alaa.. sekejap sungguh rasanya hari Sabtu & Ahad.. and now it's Monday again! Tak puas rasanya nak berlama lamaan dengan anak.. nak berlama-lamaan atas katil.. today, pukul 5:30 dah kena bangun. Terpisat pisat mata aku rasanya....

Actually aku ni dalam dilema.. Tapi member member aku kata aku ni mengada ngada jer lebih.. hee.. hee..

Aku rasa semenjak aku lahirkan Rizq badan aku ni susah sangat nak turun. Dah lama aku simpan hasrat nak gi ke slimming programme..i.e. Slim World ker, Esthetika ke, Leonard Drake etc.. Tapi hasrat aku asyik tertangguh sebab aku kan tengah cuba nak dapatkan anak lagi sorang.

Dari sebulan ke sebulan, aku mencuba... masih blom ada rezeki lagi. So semalam aku ke Leonard Drake sebab derang tengah ada promotion. Dah selidik itu ini, aku rasa dia punya programme sesuai dengan kehendak aku.

Tapi pagi ni bila aku datang ofis, member aku bagi pendapat derang yang berbeza:-

1. Tak guna gi amek slimming programme sebab aku merancang nak mengandung. So derang kata nanti jadi satu pembaziran; dan

2. Better gi kuruskan badan dulu sebelum mengandung sebab nanti after that lagi senang nak turunkan berat badan tu. If not lagi bertambah tambah lah berat yang ada. Dan akan bertambah tambah lah lemak lemak tepu yang terkumpul.

So aku ada sampai this wiken nak fikir (promotion ends 15 April ni).

Kalau kengkawan semua rasa rasanya which choice yang akan dipilih??

26 comments:

blackpurple said...

Ikut suara hati.

Menjaga berat badan itu kan keperluan kesihatan, bukan semata-mata untuk nampak cantik dan bukan semata-mata supaya kelihatan cantik di mata orang...

:)

happyirfa said...

mb,
apa kau nak risau.pegi jer program kuruskan badan tu.kalau dia nak peknen tak kiralah kau kurus ker atau gemuk.lainlah kalau dah tahu kau peknen.mmglah membazir.mslh skrg kau belum peknen dan tgh berusaha.

alinlai said...

setuju dgn fira, pi la achik...bukan untuk kecantikan je, tapi untuk kesihatan juga, program macam tu ajar kita diet yang betulkan?...pi la...pi la....

Hot Mama said...

my suggestion: pregnant dulu Lepas dah branak kuruskan badan... tutup kedai 2-3 tahun. At least boleh laa show off body baru then bukak kedai balik then pregnant again anak ke3
apa macam? ok tak idea nie? nie laa plan i..hahah!!!

KASUTvINCCI said...

TAMBAH ANAK DULU MASA UMUR MASIH MUDA. hIKS. LPS TU PULUN HABIS2 KURUIH KAN BADAN, BLEY?? HAHAHAHA

NZNM said...

Kite sokong mar usaha utk baby dulu br usaha utk kurus ;) Lainla kalau mar ada penyakit, so kena diet btl2, jg berat bdn.ni pandangan dr org nak tambah berat bdn tp masih cekeding cam tak cukup mkn..huhuhu..

sya said...

Dapatkan anak dulu baru kuruskan badan

Mummy Rizq said...

BP-aku hargai komen engkau...

irfa-tu ler.. kengkadang susah nak buat pilihan kan..

lyn-memang dia ada bg diet program jugak...

HM-he.. hee.. rasanya kalo ada rezeki nak 2 anak ajer.. tp kalau Allah kasi lebih, alhamdulillah...

KV-tp sekarang pun dah tua.. muaahaahaa..

nznm-tu ler.. yg gemuk nak kurus.. dah kurus nak gemuk. macam macam kita ni kan!

kak sya-tapi kan.. nak dapat anak yg payah tu kak sya...

atehlaila said...

Achik..diet yg sihat takkan mengganggu proses mengandung ni..mana tau, lepas exercise..darah2 dah mengalir dgn lancar..heh..heh..mudah le nak melekat..amin..aku doakan kau..

Kak Lady said...

Dulu masa kak lady dah lama tak pregnant...selepas anak ke 3...akak sibuk menguruskan badan...bereksersais sakan...pastu memang kurus...turunlah dalam 5 kg...tapi bila ah turun...tetiba pregnant plak...halamak!!!...terus dah berhenti...hehehe....

Tapi orang kata...kita kalau turun berat badan...senang pregnant...& bila dah bersalin...dlm pantang senang nak kurus...

Takpelah kalau nak pergi slimming program tu kalau ada budgetnya...nak mengandung ke idak...itu belakang kira...

Hanisumayyah said...

masih boleh kuruskan badan walaupun merancang nak pregnant tapi makanlah makanan yang meransang kesuburan....jangan terlalu extreme kena pilih program sesuai...cadangan saja...

Zakiah said...

wei aku nih lepas pantang nak gi kurus balik ni...hihihi. Macam dengan Rayyan dulu dari 52 kg membelon ke 65 kg. Lepas beranak turun 5 kg ajer. Balik kerja aku terus sign up dengan gym...and then invest personal trainer. Kos lebih kurang macam g slimming program kut..tak pun lagi murah. Dalam masa 3 months turun dalam 5 kg dah tu aku stop sebab pi Dubai. sampai Dubai aku tak exercise tapi weight continue to drop sampai 50 kg. Biler pregnant second one berat aku naik sampai 65 kg gak tapi la ni 54 kg. Tunggu lepas pantang ni berapa. Tapi aku rasa x banyak aku nak turunkan compare dengan dulu.

So nasihat aku...slimming program nih risiko nyer ko bleh gemuk balik easily. Sebab ko tak exercise jadik ko burn fat and muscle. Muscle x harus diburn. Kalau exercise (cardio + weight training --> kalau cardio sahaja pun ko akan burn muscle sekali)...fat will turn into muscle..jadik ko nampak firm dan susah nak gemuk lepas ko capai ideal weight. Dah tu ko punyer metabolisme dah berubah...ko rasa lebih sihat, cergas, bertenaga dan juga kuat. Ewah..promote pulak. Tapi seriously...kalau ko nak reduce weight better go for healthy one. The weight will keep on reducing compare biler kau g slimming program once ko stop dan tak jaga makan sagnat ko bleh jadik berat dari sekarang...

ituler pengalaman aku...biler aku g gym dan nampak improvement, kakak ipar aku pun terikut gak. Tapi kalau ko nak pi pi seakrang sebab nanti kalau ko dah bersailn no. 2 baru nak pi susah lagi nak tone down.

yus said...

Bila dah kurus sikit lagi senang nak pregnant rasanya. Yus dulu dah kurus sikit, n ramai kawan2 kata waah..kurus nko skrg yus, tup2 peknen kan Abid. Apapun terpulang pada MR lah...

Pun tgh berusaha utk slim sikit, tapi asyik makan ajer..huwaa...mcm mana nak kurus..hehe

Mummy Rizq said...

ateh-TQ. Semoga aku mengandung girl..


kak lady-tu ler.. kwn saya nasihat kata kalau dah kurus, lepas beranak senang nak turunkan berat

hani-TQ.. makan tetap makan.. hee..he..

kiah-ni aku tengah buat proposal untuk buat gym kat opis. budget company dah bagi. so tengah carik quotation. nanti kalau aku dah kurus, bleh ler aku maintain sebab ada gym kat ofis kan.. TQ for your advice.

yus-agaknya ko aku sama.. pantang nampak makanan kan!

Aku Bukan Bidadari said...

errr wakk..kat ner ada promotion tuh? nakkk join gak!

ontahsapo said...

nak ngandung, ngandung jer, apa nak pk kurus lak...?

RaFFLeSiA MeRaH said...

emmmm...kurus ke gemuk ke kalo tuhan nak bagi ngandung, tetap gak ngandungnyer...yg penting badan kena sihat selalu...yerk...

Mummy Rizq said...

ABB_eh! bukan ko dah kurus ker?? promotion tu kat tempat aku. dermalogica now ada kasik 60% discount...

OS-yang masalahnya, aku ni type yg susah nak ngandung....

RM-yer betul! yg penting badan sihat. tp kalau dapat sihat & cantik lagi best kan....

Arena said...

Sis,

aku cam ada jek dilema cam tuh. Hhahaha. skang ni, aku gi aerobics jek.. tengah persimpangan dilema jugak.. ingat nak pergi slimming or maybe sign up for personal trainer, pastu gi fertility treatment, ok tak?

Wan Faziatul Amira said...

i rase belasah je amik programkan, put it this way, kalau nak mengandung and Allah nak kasik, kurus ke gemuk ke pun boleh mengandung, lagipun kuruskan badan ni jage kesihatan, i susah gile nak turunkan berat badan, nak pi program2 tu tak mampu lagi :D

simah said...

aku rasa baik hang join ja program turun badan tu... kalau hang ada rezeki nak ada baby, biar mengandung dengan badan yg lebih slim.. nanti lagi tinggi self confidence hang...

tu pendapat aku la

.:HalogAmora:. said...

ho lu manyak dlm dilemma wo? kasi kurus dulu la baru pregnant. habis pregnant kuruskan badan lagi.. kurus dgn diet y betul la ye mommy rizq. kurus N sihat. baru happy.

angah said...

Pada aku ko nak yang mana2 dulu pun boleh. Personally aku rasa dua2 boleh jalan serentak tapi kena ikut program diet yang betul la. Bersenam dan jaga makan. Slimming program yang balut2 tu memang akan menguruskan tapi nak naik pun senang jugak.

Tapi kalau ko kurus dulu baru pregnant at least tak la banyaks angat kena turun lepas bersalin kan.

Aku pun turunkan berat dulu baru pregnant yang ni ha.

Mama Sarah said...

there are some good advices in here.

tiba2 rasa bersemangat nak gi exercise pulak ni... hehe..

Sastri said...

hmm... kalau tgk gambar, takde laa besar mana pun Mummy ni, yg sedang2 aja...

Mummy Rizq said...

arena-good idea.. dua dua tu pun penting kan...

mira-itu lah sebab rizq dah dua tahun setengah baru i nak join the programme.. br terasa mampu sket.

simah-TQ simah. pendapatmu dihargai..

halo-yea betul! kurus & sihat..

angah-part bersenam ni yg aku suah! hee.. hee..

MS-yea adik adik.. mari bersenam bersama mama sarah..

MS-itu yang tersurat.. yang tersirat terlebih sedang!