Friday, June 15, 2007


Haa... nampak tak gambar kat atas tu? Its the leaning tower of pisa (Malaysian version).

Aku bukannya apa. Cuma aku nak tunjukkan kat bandar inilah aku dilahir & dibesarkan. Teluk Intan, Perak. Memang menara condong ni lah yang menjadi kebanggaan penduduk kat bandar ni.

Waktu kecik kecik dulu, parents aku hantar aku cuma kat sekolah tadika biasa ajer (dulu mana ada Q dees, Smart Reader etc kan). Start masuk darjah 1, aku ke sekolah Convent. Yang sebenarnya parents aku register aku kat sekolah melayu sebab dekat dengan tempat kerja bapak aku. Tapi aku memprotes. Aku kata cemana abang & kakak aku semua sekolah Inggeris, aku sorang sekolah Melayu. Tak aci lah kan! Nak tak nak terpaksa lah derang re-register aku kat sekolah lain plak.

Tamat darjah 6, aku masuk pulak ke Sekolah Menengah Sains Teluk Intan. Still kat bandar ni jugak. Kiranya memang aku proudlah jadi penduduk kat sini. Even its only a small town yg tak ada apa apa sangat tapi aku happy.

Habis Form Five, aku start kuwar dari bandar tu dah. Aku ke ITM, then ke Toledo (Ohio), habis tu kerja kat Shah Alam.. and sampai sekarang bertapak kat KL plak.

Tapi seboleh bolehnya aku akan balik ke rumah parents aku at least 2 bulan sekali. Dan aku tak akan lepaskan peluang aku untuk berjalan jalan ke bandar terutama ke Fajar Supermarket. Dan lagi satu siapa yang akan tersesat ke sana satu hari nanti pastikan anda singgah di Gulam Restaurant. Fuiyooo... mengancam....

25 comments:

Kaklong said...

salam,

eh, sorang mak sedara ipar saya org teluk intan

leen said...

dah beseri menara tu....masa dulu org wat tak endah jee...dah lama x ke sana sejak abis skolah...achik pun makin begaya... ;)

kakLuna said...

la...org kite jugak ke ajenye....dekat beno2 le dgn kampung teman kat kg gajah...hiks~

Mama Sarah said...

Menara tu memang dibina condong atau secara tak sengaja condong? Atau gambarnya diambil condong?

bila dibesarkan gambar tu, nampak macam ada 'lembaga asing' lah. hihihi... mungkin imaginasi saya sahaja.

kasutVincci said...

untung ko protes dulu, kalo tak jd mcm aku yg bengap skt omputeh tu. Hehee..apapun, tempat kelahiran adalah kebanggaan kita, kan?

Zakiah said...

aku selalu la pi sini dulu...abang aku pun skolah sama dengan hang kan.

ontahsapo said...

balik jgn tak balik, nanti jadik batu susah... hehehehe

.:HalogAmora:. said...

tu dia biografi lina secara ringkas... apa2 wa tau lu bangga jadi anak teluk intan. org teluk intan pun talak sombong kan he he

Mummy Rizq said...

kak long - teluk intan kat mana tu syikin??

leen - alaa.. siapa nie? yea lah. teluk intan makin membangun!

luna - ye ler.. dekat bebenor kg kita. teman pun ada jugak ke kg gajah. umah tok sedara kat pasir salak!

mama sarah - memang menara tu condong sejak dulu lagi. asalnya its a tangki air. but now no longer.. kosong jer dalam tu. condong maybe of hakisan tanah.

Mummy Rizq said...

KV - tah ler. kekecik pun pandai nak protes. yea.. aku memang bangga dgn teluk intan!

kiah - abg hang batch baper erk!


OS - cess.. kureng ko OS!

halo - aku memang tak sombong.. sempoi!

Aku Bukan Bidadari said...

Tiara ada kawan kat pdang tembak teluk intan..tau dak tempat tuh?

Mummy Rizq said...

tiara - erm.. dekat jer pdg tembak ngan kg aku tu. pernah sampai ke sana tak?

Sastri said...

wifey one of my cousin orang Teluk Intan... :D

tapi sas tak penah sampai lagi ke teluk intan ni... :D

Mummy Rizq said...

sas - waa.. rupanya ramai gak yg ada sangkut paut ngan org teluk intan ni erk! go & visit my hometown if you hv the time. i can recommend you GOOD food!

Yours Truly ... XOXO said...

huhh kagum..tah bile la nak sampai ke teluk intan nih...heheheh ;P

Mak Su said...

mak su pernah lalu sekali kat situ, tersesat masa nak gi parit... best ek, tentu bangga.

Mummy Rizq said...

xoxo - kan sekarang ni visit malaysia year. apa lagi! jom la!!

mak su - oo.. parit tu beh kurang 1 jam dr teluk intan. saya ada juga ke sana...

13may said...

alahai...lamanya tak pi Teluk Intan...:)

N|i|N said...

Hi Achik! Thanks for dropping by my blog. The way you feel about Teluk Intan is the exact same way I feel about Taiping...sampai la ni, even though my family don't live there anymore, I still go back tempah baju kurung kat my favorite tailor. She's been my tailor since zaman tempah uniform sekolah dulu!!

Err...hope you don't mind if I add you to my blogroll eh?

Mummy Rizq said...

13may - eh.. ko pernah ke sana ker???

nin - hi nin.. yeap! its ok if you want to add me in your blogroll.

ibuVouge said...

mar, aku bangga ada kawan org teluk intan.. yg sempoi dan baik hati..sapa eeik org itu

Mummy Rizq said...

IV - aku kah itu?? muaahaahaa.....

Yatie said...

kalau tuan pegi ke Perak,
singgah sebentar ke Teluk Intan,
kenapa tuan nak pegi Perak,
kenapa tak terus ke Teluk Intan ...

hahahaha, berpantun la plak .. apa2 pun aku tak penah sampai laa kat kg ko .. tak penah tgk lagi itu Menara Pisa .. tapi takpe, akan cuba kujejakkan kaki jua bila ada masa .. hehehe ..

Kak Lady said...

Takde ke gambar Ghulam Restaurant tu?

Akak ni kalau nak suruh sesat kat bandar Teluk Intan tu...entah bila lah agaknya....:D

pB said...

kawan sebelah pB ni orang Telok Intan ...