Friday, March 21, 2008

Hujung Minggu Datang Lagi...


Semalam cuti Maulidur Rasul Aku tak kemana…

So bila petang, tak buat apa apa, aku pun bawak keluar flash card. Panggil Rizq duduk sebelah aku sambil aku tanya dia.

“OK. What’s this?’ Sambil tunjukkan gambar bola.

“Ball”

“What color is the ball?”

“Red and green”

Macam tu lah seterusnya. Rizq jawab.. “House.. guitar…yoyo…etc etc..”

Tiba one time ni aku tunjukkan gambar motor..

“Rizq.. what’s this?”

Nak tau apa dia jawab… “MAT LE’MPE’T (mat rempit)”

Hee hee.. itu ler anak aku. Bertuah betul kan!!

On Another Occasion

You all pernah tengok tak iklan ubat nyamuk yg 'tanpa menggunakan elektrik' tu. Alaa.. ubat nyamuk baru yg bentuk cam kipas tu..

Rizq tanya aku..

“Mummy.. itu ubat nyamuk kan”

“Yea… ubat nyamuk..”

“Kita tak boleh makan kan. Kita tak boleh pegang kan..” kata Rizq lagi.

“Betul.. pandai anak mummy…” jawab aku.

“Ubat nyamuk tu kita bagi kat nyamuk kalo nyamuk atit peyut kan mummy…” sambung Rizq lagi.

Bab ni aku dah tak boleh kata pandai anak mummy dah.. Ajaran sesat mana yang dia dapat aku pun tak tau!!!

13 comments:

atehlaila said...

Ha..ha..betullah tu..ubat sakit perut dia...Nampaknya kamus Dewan Bahasa kena tukar penggunaan "ubat "tu...

Kak Lady said...

Hahaha...adoi...pandainya anak mama tu...betullah ubat nyamuk untuk nyamuk yang sakit... hehehhe

Budak2 pun pandai mat lempet...ni mesti mar yang suka sebut masa ngan dia...

Rizq dah sekolah ke?

Sastri said...

LOL... adoi la Mar... memang kelakar Rizq nihh... geram pun ada kat dia... witty betul... LOL...

Gardagami said...

See here or here

zino said...

nama pun ubat tentu lah kena makan hehe

sya said...

Alamak cute nya .... betul lah dia cakap tu kalau ubat kan utk mengubati..

idham said...

:-) mummy rizq...

terhibur membaca coretan mak dan anak.

teruskan...

idham

NONIE AZIZ said...

hahahaha...nah ko...harus anak ko ikut ko niiiii...

mama ranggie said...

ala...cutenya die!

13may said...

hehhe hehhe

KV said...

ubat nyamuk tu eksyen je lbh. Betui la ckp rizq, sbb nyamuk makin sihat bila makan ubat nyamuk tu.;)

Mummy Rizq said...

untuk semua - terima kasih atas komen. minggu ni memang tak ada masa nak menjawab komen or merayau kat blog org. sibuk buat payrol coz bonus akan masyyuukk this week. hee..makcik kayo kejap!

menjawab pertanyaan kak lady..rizq tu blom bersekolah lagi. dia yang tak nak kesekolah... maybe next year la kut..

PuteriSatu said...

tak tahan tul aku ngan telatah anak ko ni mar...selalu wat aku tersengih sensorang depan pc...adeeehh..rizq..rizq...