Wednesday, May 16, 2007

Naik..Naik & Naik Lagi!!!

Erm... tak der citer lain. Asyik asyik harga barang naik... asyik asyik.. harga minyak naik. Tak der benda ke yang turun? Ni nanti tepung naik 15 sen sekilo, tapi harga kuih, roticanai, naik 10 sen sekeping. Apa derang ni buat kuih sekilo sebiji kuih ker?

Kata orang kerajaan dapat naik gaji. Dan gaji orang yang kerja swasta pun disarankan naik jugak. Itu baru saranan. Blom implementation. Tapi rege barang kalau naik with immediate effect jer selalu!

Untuk kita yang at least ada gaji ni boleh tahan lah jugak. Tapi kesian kat orang orang kampung, yang tak larat nak bekerja, ibu ibu tunggal yang ada 9 orang anak.... mana derang nak dapat duit lebih nak menampung perbelanjaan? Nak minta duit Kebajikan Masyarakat pun susah. Ha.... last last tak payah makan!

OK lah. Dari aku membebel tak tentu arah saper sebenarnya aku nak marah.. baik aku stop. Nak pi beli buah kat kakak tea lady kat sini. Perut kenyang.. hati tak sakit.

For all.. till then.. BYE!!!!!!!!!!

21 comments:

alinlai said...

ke ke ke ni memang marah sangat ni sampai silap ayat...
perenggan 1 baris ke 3,
" apa derang ni buat kuih sekilo sebiji kuih ker?" rasanya....
" apa deran ni buat kuih sekilo tepung sebiji kuih ker?"

kan kan kan.... apa2 pun layannnnnnn!!!

Kaklong said...

salam,

itulah, terkejut masa tgk berita semalam. nampak gaya, bulan ramadhan taun ni mmg rege kuih muih melambung naikla.. ataupun peniaga2 ni kecikkan saiz kuih muih depa ngan alasan rege barang naik. tunggu.........

betul, yg terbeban mrk yg pendptn rendah terutama ibu2 tunggal yg miskin tu

Kak Lady said...

Bila tepung naik 15sen...roti canai naik 20 sen...hehehe...biarlah nak tak payah makan roti canai...menggemokkan...tapi kalau semua barang naik...nak makan pun kene catu tau...hhehehe...sakit hati ka MR....gaji lom naik...barang2 dah naik..

ummi said...

SETUJU. baru dengar khabar angin gaji naik, barang dah naik segala. cam takde org nak kesahpun kita ni rakyat marhain ni. almaklumlah, mereka-mereka itu duit berkepuk2, tak abis makan.yang astro takde kaitan dgn tepung pun naik jugak tawww...

atehlaila said...

Marah nampak...Tak terdengar lak berita pasal barang naik harga ni..kalau betul, memang le hampeh..apa buat tepung sekarang ni dah pakai robot ke?

Dengar cik abang sibuk nak stop astro pasal nak boikot..tapi, aku kata..tunngu dulu..aku nak tgk Ebi Kornelis nyanyi final dulu..

Sastri said...

tu la kan? belum implement lagi harga barang naik... kalau mcm tu, mana boleh kos sara hidup mereka yg berpendapatan rendah dapat direndahkan, bila kadar naik gaji berkadar terus dengan kadar naik harga barang... sama jer laaa...

MB, camana diet so far?

ontahsapo said...

dah sebuk nak gaji naik, mrasalah brg naik sekali....

Aku Bukan Bidadari said...

malas nk pikir dah..

13may said...

tu laaa.....mcm rokok gak...asyik naik ajer harga dia...bengang betoi!!!

Mummy Rizq said...

lyn-memang marah.. ni pagi td kata tol plak nak naik tahun depan..hampeh!

kak long-derang cuma pikit peniaga takboleh nak menampung kenaikan.. abis kita ni rakyat boleh la tolong tampung agaknya kan...

kak lady-jom kita gi amek course buat roti canai nak??

ummi-tu la tu. kalo astro naik, sebulan saya dah kena byr nearly RM100!

ateh-barang naik, tol pun nak naik. abis la aku yg duduk jauh nie... tapi astro tu aku cukupmarah tol. dah ler bil astro aku yg kena bayar...

ko peminat ebi kornelis ker? dah baper bynk ko sms?

sas-masih bertahan. blom sentuh nasi or mee lagi. so far so good...

OS-masalahnya bukan semua org gaji naik. pas tu tak guna lah gaji naik, kalo rege barang pun naik kan!

ABB-kita pikir benda lain lagi best kaann....

Mummy Rizq said...

13may-haa..haa..haa.. sapa soh ko isap rokok? isap lah benda lain!

Apple Pie said...

haruslah aku diet. takyah makan. so tak makan takyah beli barang ahhahahahaha

kakLuna said...

smua org nak hidup..tu la masing2 pakat nak naik harga..kerajaan kita ni x dpt tarik investment besar2 utk tampung ekonomi..jd terpaksa guna satu2nya cara nak dpt duit....naikkan caj segala perkhidmatan yg disediakan...bila bnda bsar dh naik harga..benda2 kecik mcm brg2 runcit pun ngikut ler...kesan domino

RaFFLeSiA MeRaH said...

kekdg aku pun suka gak membebel kat blog akuuuu....roticanai dah naik rege ke weiii? smlm aku beli gak, ntah...aku main bayor jerrr...hehehehe...

Mak Su said...

a ah mummy, lama lama nanti darah pun naik ler....

blackpurple said...

'Turun'kan mereka dari terus memegang kuasa !

Mama Sarah said...

isykh geram juga dengar. rakyat complain pun macam tak de respond yang memuaskan dari pihak kerajaan.

simah said...

kalau harga barang turun la kan..aku rasa satu dunia akan terkeju bagak! hahahaha

*perut kenyang hati tak sakit* hahahah bagus philosophy hang ni..

kasutVincci said...

gaji baru disarankan naik, barang dah naik harga. Bila dah confirm naik gaji, barang sekali lg akan naik harga. Hmm...

zino said...

yg turun hujan je.. hehe

Ibu said...

naik .. naik ... naik ...

hangin MB pun sudah naik laaahhh

hahahaha