Monday, July 09, 2007

TAG - RIZQ AQEEF


Dari sehari ke sehari aku nak menjawab cik Kiah punya tag nie. Tapi asyik tertangguh ajer.


Hari ni aku akan cuba buat sesuatu....


Tu haa... yang gambar kat atas tu, satu satu nya anak aku.. RIZQ AQEEF B KAMARUL ARIFFIN.


Mana aku dapat nama tu? RIZQ bermakna REZEKI. Anak itu adalah rezeki aku dan hubby yang paling besar. Lama tu menunggu. Bukan senang nak dapat sorang anak tu tau. Habis kena belah sana belah sini, korek sana korek sini, kikis sana kikis sini.. baru lah mengandung after 6.5 years aku kawin. Telinga ni dah jenuh mendengar dan menadah sinidiran, bebelan orang orang kat luar sana tu. Sabar jer lah kan! BTW hubby yang pilih RIZQ tu.


Pas tu mana bleh hubby sorang pilih nama kan! Aku pun kena ada share jugak. AQEEF tu aku dapat dalam mimpi aku. Nak caya tak caya? Carik carik makna, ada lah plak. AQEEF means VERY FOCUS. Tapi spelling nya aku tak sure. Since RIZQ ada Q, So aku pun sekadar nak mengcomplicated kan keadaan.. ejalah AQEEF.


So sedap tak nama anak aku? Hee.. hee....






23 comments:

Sastri said...

sedap nama Rizq nih... :D

13may said...

:)

Kak Lady said...

Mar....sedapnya nama.....memang sedap nama dan maknanya jugak

kasutVincci said...

WAH..SIAP MIMPI BAGAI YG TAK TAHAN TU. HEHEHE.. SEDAP NAMA RIZQ.
kALO KO NAK TAU, KV PUN BERCITA CITA NAK TARUK NAMA AQEEF KALO BABY KALI NI LELAKI. PASTU, DAPAT TAU YG RAMAI MEMBER KV DAH PAKAI NAMA TU, TERUS KENSEL. KALO TAK, MESTI NAMA ANAK KITA SAMA.
(MALAS NAK BUANG CAPS LOCK)

Arena said...

MB,
Sis, ko pon sure dah jenuh mendengar cakap2 orang sementara nak dapat rizq tu kan.. hehehe .. tapi ko tough aku tau.. heheh..aku suka sangat nama rizq tuh..

N|i|N said...

Haii la achik...sama la kite... dah nak masuk 7 tahun kawin baru merasa pegang zuriat. Pelik, just last night Nin dok teringat masa dolu2 cemana pedihnya telinga and hati when people yg molot tak insuran tanya mcm2 as if anak ni boleh datang on demand. Tgk2 hari ni achik bukak topik ni... telepathic ke kite? heheheh.

7/7/07 ari tu my fren beranak after 7 years of trying... when i got the news, rasa sayu sgt hati sbb paham sgt perasaan die. Siap nangis lagi...nangis happy la!

Alhamdulillah Tuhan makbulkan doa kite ek? Sedap nama your son. Ingatkan Rizq tu short form of a longer name, rupanya memang rizq :-) My son, Umar Zaid...sedap gak kan?

RaFFLeSiA MeRaH said...

bila ader huruf riz tu memang dekat2lah ngan name auntie rafflesia ni...hehehehe...

Yours Truly ... XOXO said...

lamee tunggu ye...ade jugak rezeki..memang kene la dgn name rizq tuh...mane tau da besar sok rezeki dier pun murah... insyaallah.. ;P

bak kate org tua-tua, tak kisah la name pelik pun...janji ade maksud yg baik! ;P

kakLuna said...
This comment has been removed by the author.
kakLuna said...

dulu ada junior aku nama Rizq Fauzianna, mmg kitorang pun rasa nama dia sedap apatah lagi zaman2 tu (1981), kira pandai la mak dia cari nama. :)

mira said...

sedap sedap.. kalau nak eje dalam bahasa jawi cam mane erk.. banyak lah huruf qof kan..

Apple Pie said...

Rizq tu kan...errr..errr...eeerrrrr sropa dgn nama ex-bf ku hahahahahaha.

Kan aku dah terkenang nostalgia lagi...Opss!!!

Mummy Rizq said...

sas-semoga nama yg sedap dapat membawa kepada perangai yang baik..

13may-:(...

kak lady-terima kasih..

Mummy Rizq said...

KV-sedap kan nama aqeef...

arena-terpaksa menahan telinga jer la. tp apa apa pun masuk telinga kanan, keluar telinga kiri. and we will be ok!

Mummy Rizq said...

nin-kita serupaaa... he.. hee.. tp at least you hv 2 now. achik still maintain sorang. umar zaid tu sodapp....

RM-siapa nama auntie??


xoxo-iyer.. semoga rezeki dia murah & mummy bleh numpang sekaki. hee.. hee..

luna-oo.. pompuan yer rizq tu? tak kisah lah asal nama sedap! muaahaahaa..

Mummy Rizq said...

mira-yea betoi! banyak guna qof!

apple pie-ex-boipren ko? ee.. aku suka!

alinlai said...

saja je nak complicated ke ke ke... jenuh nak eja apa lagi nak sebut :) apa2 pun memang pandai sedap nama tu

Mummy Rizq said...

lyn-mak cik achik dok kutuk. dia kata selalunya nama yg ada double 'E' ni Ind**. Eg.. hameed etc...

lempoyak said...

very the sedap nama tu.. nanti nk pinjam nama AQEEF boleh tak utk next baby.. wahwahwah berangan je aku ni kan..!!

Kaklong said...

salam,

sedap nama dia tu :D.

part baca mummy jenuh buat rawatan tu, sedih rasanya, punyalah berusaha nak dptkan anak. org yg senang dpt anak, buang2 gitu ajekan.

saya doakan rizq dpt adik lagi :D

Zakiah said...

sedap sedap....

hebat nama anak kau. Nanti rizq leh lawan dengan anak aku saper keluar dewan peksa dulu. Eja nama punya pasal!!! ahahah.

nama dan maksud yang sungguh indah.... :)

Mummy Rizq said...

lempoyak-semoga ko dpt next baby dgn cepat.. amin. bleh... ko bleh pinjam nama tu. tp byr aku royalti lah...

kak long-insyaallah... tp rasanya kena korek sana & korek sini utk nak dptkan rizq adik tu!

zakiah-pasti anak aku kuwar dewan peksa dulu sebab nama dia pendek. unless ler kalo kena eja guna huruf jawi!

Yatie said...

bila baca cerita org susah nak mengandung and kena tebuk sana sini .. check sana sini .. takut plak aku nak menempuhnya .. walaupun aku dah kawin 3 tahun and still takde rezeki .. but mmg aku and hubby tak sedia nak pegi check lagi .. rasa cam kitorang sendiri masih tak sedia and tak stabil nak menimang anak sendiri .. but harap2 tahun depan kitorang dah sedia utk move to the next level .. insyaallah .. segala yg berlaku, hanya Allah yg lebih mengetahui apa hikmahnya ..