Friday, July 06, 2007

Terima Kasih Abg Taxi..

Semalam hubby nak jumpa kengkawan dia for dinner. So lepas balik kerja aku rewang kat KLCC dulu. Penat berjalan aku pun gi makan sengsorang...

Dalam pukul 8:15pm tu aku amek lrt dr KLCC ke Bangsar. Org tak la ramai sangat sebab dah malam agaknya.

Sampai kat Bangsar, I was lucky sebab ada banyak cab dok beratur menunggu pelanggan. I got a Malay driver yang tak banyak songeh...

Dr situ, aku ke Bangsar Village. Dia turunkan aku betul betul kat depan Bangsar Village II. Tengok meter RM3.30. Aku pun kuwarkan duit RM3.50 dan bayar.

"Lebih tu simpan lah aku kata".

Aku turun & tutup pintu.

Tetiba......

"Adik.. ni salah bagi duit ni" Abg driver tu cakap.

Aku pun berpatah balik.

Rupanya aku kasik dia 2 keping note RM1 dan sekeping note RM50.....

Ler.. cemana aku bleh jadi so careless?? Nasib baik abg driver tu baik hati & pulangkan balik duit aku!!

TIMER KASIH ABG DRIVER.. SEMOGA TUHAN MURAHKAN REZEKI ABG DRIVER LAGI....

23 comments:

alinlai said...

Bravo abang taxi :) Alhamdulillah ada lagi orang yang amanah macam tu kan...

Kaklong said...

salam,

susahnya nak jumpa org jujur camtu sekarang. moga murah rezekinya. Amin.

ijah said...

aku suka citer yg happy ending...
amin utk doa kau...

.:HalogAmora:. said...

nasib hang mmg baik beb! dan *tepuk tangan* utk abg driver taxi sbb jujur & amanah...

kakLuna said...

bila kita buat baik, pasti di balas baik.

dalam kes ni, sbb kau niat nak sedekah balance duit tambang tu, sebab tu dapat balik balasan kejujuran dari pakcik taxi tu.

banyak jugak pengalaman kau yg ada pengajaran tersendiri ye. :)

*aku masih teringat kisah ppuan kene marah2 kat restoran tu*

Apple Pie said...

kalau aku mau jer aku kiss kiss abg teksi tuh sbb baik tul hahahhahahaha

Mummy Rizq said...

lyn-payah nak carik org yg amanah cam tu..

kak long-tu ler. semoga rezeki dia makin murah..

ijah-amin..

halo-tu ler.. nasib aku memang baik. kalo tak melayang RM50!

luna-yer la. nampaknya banyak benda Allah nak tunjuk kat aku kan.. alhamdulillah...

apple pie-mau ajer aku kiss kiss & peluk peluk kalo abg driver tu ensem cam shah rukh khan!

lempoyak said...

huhhh.. seb baik abg tu jujur org nya, kalo kena yg lain tu... mmg dh sapu $50 tu. nasib masih menyebelahi anda. tu lh, kan ade pepatah menngatakan, buat baik di balas baik. buat jht jgn sekali..

so akhir kata dr saya jgn sesekali buat jahat.

sekian terima kasih...

**ohhh skema je bunyik komen kali ni.
sebenar skrg ni otak tgh biol

simah said...

kira memang abang taxi tu dia carik rezeki yg halal betul la yek...masyaAllah..bukan senang hang nak carik orang jujur mcm tu..

dan selamatttt la duit 50RM tu...

aminn utk doa doa hang tu :0)

Mummy Rizq said...

lempoyak-yea.. teramatlah skema nya komen anda kali ini! lama tak dgr citer...?

simah-tu lah simah. alhamdulillah aku naik taxi tu malam tadi...
aku sedih baca citer hang tu laa.. alfatihah utk arwah.

13may said...

:)

moga abg teksi makin murah rezeki...

susah nak jumpa org camtu:)

kagum sungguh!

Mak Su said...

amin... moga abang teksi tu dimurahkan rejekinyer

Yours Truly ... XOXO said...

kudos for abg taxi...de gak org yg jujur cam tu zaman skang ni kan... ;P

Kak Lady said...

Syukur...abang taxi tu baik dan jujur...memang patut pun mar berterima kasih padanya....sebab sekarang ni bukan senang nak jumpa mereka yang jujur macam tu...

Sastri said...

yaaa... masih ada pemandu teksi yang jujur... syabas kepada abang teksi tu... sib baik lan Mar... RM50 tu boleh mamam sedap2 wooo... LOL..

Zakiah said...

baiknyer abang taxi tuh. Moga moga ramai lagi orang akan naik teksi dier kan....

Eida said...

ishhhh banyaknya bayar tambang. sib baik pak cik cab tu jujur gaks orgnya

kasutVincci said...

alhamdulillah...masih ada lg insan jujur dan berhati mulia kan. Moga pakcik tu murah rezeki dan terus diberkati.Amin

zino said...

masih ramai org yg baik kat dunia ni...

sitilina said...

sonoknya baca cite2 mcm ni.

sy pn penah ada experience ngan pakcik taxi. tambang from my house g town RM1.50 (sgt murah kan utk jarak 15km?. ms tu sy sekolah lg, blk dr town, sy bayar dgn note rm2 & trus kuar. kemdian dia hon2 panggil sy nk kasik baki 50sen. sy ckp xpela pakcik, pakcik simpan je la.

hehe. semoga pakcik2 taxi kat luar sana dimurahkan rezki mereka.

amiin.

mira said...

itulah tak semua taxi driver suke telan duit orang.. tapi sayang hanya kerana setitik nila rosak satu belanga,.. moga Allah murahkan rezeki orang yang jujur..

Mama Sarah said...

ya setuju, semoga lebih ramai manusia macam tu kat dunia ni! semoga murah rezeki En. Taxi tu.

Mummy Rizq said...

untuk semua... alhamdulillah aku naik teksi dia malam tu! kalau dapat driver yang haprak.. habis ler disonglapnya duit aku tu kan...

yang boringnya, tak ramai driver yg cenggini. ramai driver yg terlalu memilih destination, and ramai yg tak nak guna meter....

BRAVO abg driver!